top of page

Minder is meer!

Half maart ga ik weer eens een weekje aan de studie!! Ik heb me ingeschreven voor een trainingsweek, die gegeven wordt in een prachtig stadje in Ierland – Malahide – dichtbij Dublin. Van zondagochtend tot donderdagmiddag worden wij, mijn 29 mede cursisten en ik, ondergedompeld in de wereld van coaching en het Enneagram. Trainer is Ginger Lapid Bogda, een gerenommeerd Enneagram deskundige, die vele boeken en trainingen op haar naam heeft staan. Ik verwacht weer allerlei nieuwe technieken te leren, veel nieuwe inzichten te verwerven en allerlei inspirerende contacten op te doen. Leuk, maar natuurlijk ook best spannend!Jezelf blijven ontwikkelen is in mijn ogen onmisbaar en kan op vele manieren. Ik wil je dan ook graag wat vertellen over dat wat voor mij werkt.

Enneagram

Enneagram

Ben je eenmaal besmet met het Enneagram, een model waarin je 9 verschillende persoonlijkheidstyperingen kunt lezen, dan laat het je niet meer los is mijn ervaring. De kunst van werken met het Enneagram, is mensen de gelegenheid bieden zichzelf steeds beter te leren kennen, waardoor je uiteindelijk ook de keuze kunt maken je gedrag te veranderen. Als mensen pas met het Enneagram in aanraking komen, willen ze zichzelf vaak niet in een hokje terug zien – “ ik ben toch niet 1 van 9 persoonlijkheidstypen”! – dan zou je toch niet meer uniek zijn. De bedoeling echter is om jouw “hokje” te herkennen, waardoor je eruit kunt ontsnappen en je eigen uniciteit juist mooier naar voren kan komen!

Je kunt ook enorm veel leren van iemand met een totaal andere manier van communiceren. Ben je zelf iemand die vooral vanuit je gevoel communiceert, zoals een Enneatype 4 en je hebt een baas die alles behoorlijk rationeel benadert, zoals een Enneatype 7, dan kan dat behoorlijk wat problemen opleveren. Jij hebt het gevoel, dat hij / zij over je heen walst en niet serieus neemt, terwijl hij / zij jou veel te emotioneel vind reageren. Wat kan het dan verrijkend zijn om elkaars voorkeursstijlen juist te leren kennen door een kijkje te nemen in de wereld van die ander, ook al is dat niet gemakkelijk.

Geloof / Spiritualiteit

Nog niet zo heel lang ben ik heel bewust bezig met een ontdekkingsreis door het christelijk geloof. Een prachtig boek heb ik onlangs gelezen: “Onversneden Christendom”, van C.S.Lewis, over het hart van het christelijk geloof. En het boek “God”, van Deepak Chopra, een boek vol verhalen van 10 beroemde mensen uit het verleden. Daarnaast lees ik nu al meer dan 4 maanden, elke dag een leesplan van een Bijbel app op mijn telefoon. Elke dag een overdenking gerelateerd aan een Bijbelvers.

Wat ik tegenkom op deze reis is heel moeilijk te beschrijven. Maar een onderdeeltje is b.v. het leren vertrouwen op, wat anderen zouden noemen, je intuïtie. Of, nog veel moeilijker, hoe je steeds meer jezelf kunt worden door steeds minder van jezelf te laten zien. Heel toepasselijk in deze maatschappij van selfies en maakbaarheid.

Leren van je fouten

Wat voor mij ook heel belangrijk is, is om te leren van je fouten. Of, zoals iemand laatst grappend tegen mij zei: “leer van de fouten van een ander, het leven is te kort om ze zelf te maken”. Jammer genoeg is dat een grap, want het lijkt erop dat iedereen altijd weer zijn eigen fouten moet maken. Iedereen zal dat herkennen – je neemt een besluit, je doet iets, of je laat juist na iets te doen en het pakt niet goed uit.

Voor mij werkt het dan om niet bij de pakken neer te gaan zitten of boos te worden op die ander, maar om even stil te staan bij wat er nu precies gebeurde, waarom dit zo gebeurde, of ik daar een patroon in kan ontdekken en om dan te bedenken hoe ik dat voortaan anders zou kunnen doen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page