top of page

Ontwikkel jezelf

Het Enneagram is een fantastisch middel om jezelf en anderen beter te leren kennen. Jezelf leren kennen is het begin van jezelf ontwikkelen.

Hier een aantal tips (uit o.a.: Understanding the Enneagram, van Don Riso en Russ Hudson) voor elk type, waar je aan zou kunnen denken, als je jezelf beter wilt voelen. In tijden van stress is het vaak moeilijk om op je gedrag te reflecteren, dus maak vooral plannen om de tips in je dagelijks leven te integreren als je je goed voelt.

Type Een:

Leer te ontspannen. Neem meer tijd voor jezelf, zonder het gevoel te hebben dat alles van jou afhankelijk is of dat als jij je er niet mee bemoeit alles zal ontaarden in chaos en ellende. Gelukkig, is de bevrijding van de wereld niet alleen van jou alleen afhankelijk, ook al voelt dat misschien soms wel zo.

Type Twee:

Probeer je wat meer bewust te worden van jouw motieven als je besluit om iemand te helpen. Terwijl het helpen van andere mensen zeker een bewonderenswaardige eigenschap is, creëer je gemakkelijk allerlei teleurstellingen voor jezelf, als je erop rekent dat je hulp zeer gewaardeerd wordt.

Type Drie:

Neem pauzes. Je kunt jezelf en anderen tot uitputting drijven met het eindeloze najagen van jouw doelen. Ambitie en zelfontwikkeling zijn positieve kwaliteiten, maar wissel ze af met rust periodes, waarin je jezelf weer met je eigen gevoelens kunt verbinden.

Type Vier:

Neem niet alles zo persoonlijk, denkend dat elke opmerking op jou gericht is. En zelfs als dat af en toe zo is, probeer er dan niet steeds over na te denken. Tenslotte reflecteert een kritische opmerking lang niet de hele waarheid over jou.

Type Vijf:

Leer te herkennen wanneer jou denken en speculeren je weg leidt van de directe ervaring. Jouw mentale talenten zijn een enorme gift, maar ze kunnen je ook gevangen houden en weghouden van contact met jezelf en anderen. Probeer contact te blijven houden met je lichaam.

Type Zes:

Veel van de kwesties die jou bezighouden hebben te maken met het vinden van betrouwbare bronnen en ondersteuning van anderen. Maar alleen jijzelf kan zorgen voor een diep gevoel van stevigheid en verankering in de wereld. Want alleen jouw eigen spontane intelligentie kan op iedere unieke situatie fris reageren.

Type Zeven:

Geluk komt meestal indirect, als bijproduct, als je jezelf trakteert op iets bijzonders. Als mensen actief betrokken zijn bij hun ervaring in het hier en nu en de juiste prioriteiten gesteld hebben, beleven ze gemakkelijk geluk, zonder dat actief na te jagen.

Type Acht:

Handel met zelfbeheersing. Je laat pas echte kracht zien als je nalaat om je wil aan anderen op te leggen, ook al zou dat kunnen. Je ware kracht ligt in je talent om anderen te inspireren en te verheffen. Je doet meer in het verstevigen van de loyaliteit en toewijding van anderen door ze je grote hart te tonen.

Type Negen:

Sport regelmatig om je meer bewust te worden van je lichaam en je emoties. Regelmatig sporten is een gezonde vorm van zelf discipline en zal de bewustwording vergroten van je gevoelens en andere sensaties. Bewegen is ook een goede oefening om in contact te komen met agressie en het vervolgens weer los te laten.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page